Jazdenie na koni – COVID19

Vážení priatelia jazdeckého športu,

nedovolilo mi nenapísať článok, k terajšej aktuálnej situácii nášho jazdeckého klubu.
Dostávame denno-denne XY telefonátov ohľadne jazdenia, prípadne ohľadne vychádzkového jazdenia.
Čo sa týka jazdenia, vychádzkového jazdenia alebo “povozenia detí až dospelých” – v súčasnej epidemiologickej situácii (COVID19) to nie je možné ani na našej jazdiarni a nieto ešte vychádzky na koni do prírody (striedanie pomôcok nie je povolené).
Bohužiaľ, vychádzky do prírody sú možné iba po poľných cestách. Priatelia, treba si uvedomiť aj to, že my sme športový jazdecký klub, s obmedzenou kapacitou pre ustajnenie koní, s obmedzenou kapacitou pre športové jazdectvo. Všetky kone v našej maštali sú vedené do športu a oveľa inak pripravované po fyziologickej a fyziopsychologickej stránke ako rekreačné kone, určené na vychádzky.
Kone v našej stajni aby sme to napísali pre laika, sú kŕmené a trénované pre športový výkon a nie pre vychádzkovú jazdu. Kone v našej stajni sú minimálne 6-10 krát dynamickejšie ako bežné vychádzkové kone a hlavne sú zvyknuté na jazdiarenskú prácu a nie na vychádzky.
Ak si dohodneme termín napríklad na MDD alebo Martin na bielom koni a stanovíme dva kone pre tento účel, tak kŕmna dávka koní sa musí znižovať a nadstavovať minimálne 3-4 týždne vopred (aj to kone vydržia byť “v kľude” max 2 hodiny pri vedení na ruke a 3 hodiny pri krokovom jazdení v sedle). Kone v športe sú vedené k maximálnemu výkonu, dynamike, … . Zmena každej kŕmnej dávky u koňa prebieha cca 10 dní. Totálne zníženie dávky u športového koňa a jeho “ukľudnenie” pre potreby vozenia mimo jazdiarne trvá cca 3-4 týždne.
Jazdectvo je síce v rámci COVID Automatu pre šport v “Zelenom” ale až tak jednoduhé to nie je. Platí všeobecný automat pre šport, ktorý si nájdete v našich článkoch.
Takže ak si chcete objednať vychádzku so športovým koňom von (v sprievode skúseného trénera), potrebujeme toto vedieť minimálne 3-4 týždne vopred a predtým si minimálne na jazdiarni preveriť Vaše základné jazdecké zručnosti. Športový kôň a vychádzka s amatérom = prúser ako mraky.
Vážení priatelia, miesto osočovania cez správy, je lepšie si raz zavolať, vykomunikovať a pochopiť.
V prípade záujmu o tréning alebo vychádzku na koni, prípadne možností iného jazdenia nás kľudne kontaktujte ak sa situácia uvoľní a bude nám umožnené vôbec túto službu pre Vás poskytnúť.
Jazdectvo je krásne, jazdectvo ako šport je doslova umenie,kde záleží na každom detaile zladení koňa a jazdca, každý proces je možné zdokonaliť a zlepšiť. Ale veľmi rýchlo sa dá aj pokaziť tým, že ja už som jazdil, ja som jazdec, atď. . Jednoducho myslenie jednotlivca bez konzultácie s kompetentnými. Áno, iné podmienky, iné zameranie, iné financie, znamená viac koní, iné zázemie, úplne iné možnosti.
Ospravedlňujeme sa všetkým, ktorí by si išli vychádzkovo zajazdiť. Áno, aj my by sme Vám radi vyšli v ústreti ale vychádzkové kone aktuálne v portfóliu nemáme (nemáme kapacitu ustajnenia, dostatočné prietory, atď. …).

Budeme veľmi radi za Vašu podporu v rozvoji jazdeckého športu, prípadne rekreačného jazdenia ale to nie je všetko.
My chceme vyjsť v ústreti aj vozeniu detí denno denne, vychádzkam na koni sa nebránime a kone na tieto účely vieme zabezpečiť a vycvičiť. Chce to zázemie o ktoré sa budeme usilovať aby tu bolo a aby si každý nadšenec alebo len ten, kto si aktuálne spomenie vedel u nás ten sen splniť – aspoň sedieť na koni. Ale musí to byť bezpečné.

Aktuálne musíme sklamať všetkých s ambíciami na vychádzky alebo povozenia (COVID AUTOMAT pre šport) a je nám to ľúto.

Áno, v Jaslovských Bohuniciach máme jazdecký klub ale športový jazdecký klub a toto si treba možno uvedomiť. My sa nebránime žiadnej činnosti. Ale aktuálne sú naše možnosti veľmi obmedzené. Tak isto ako aj v iných športoch.

V prípade ďaľších otázok, nás neváhajte kontaktovať od 15:30 do 16:30 : +421905682824